We gaan door met de ontwikkeling van EPWA! De onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde zijn druk bezig met het automatisch herkennen van gezichtsuitdrukkingen voor de pijnherkenning.

Met behulp van kunstmatige intelligentie (d.m.v. deep learning) willen we gaan werken aan de geautomatiseerde patroonherkenning van gezichtsuitdrukkingen bij paarden en ezels.  Hiervoor gaan we de computers trainen met speciale software om gezichtsuitdrukkingen bij paarden en ezels (met en zonder pijn) zo goed mogelijk te herkennen. Om deze patroonherkenning zo goed en betrouwbaar mogelijk vast te leggen, hebben we zoveel mogelijk foto’s van paarden en ezels nodig, die we kunnen gebruiken voor het ‘trainen’ van de computer. Hoe meer foto’s we hebben, des te beter de betrouwbaarheid van het software programma.

En daarom hebben wij jouw hulp nodig!

Voorbeeld positie tbv foto: Schuin van voren is de beste positie. Belangrijk is dat de mondhoek, neus, oog en beide oren zichtbaar zijn.

Help mee! “Stuur ons een gezichtsfoto van jouw paard of ezel”
We hebben honderden foto’s nodig van een paarden gezicht, schuin van voren genomen. Zie het bijgaande voorbeeld hoe de foto eruit moet zien om goed te kunnen worden gescand. Het is belangrijk dat de foto op deze manier wordt gemaakt van het gezicht en in dezelfde schuine hoek. Je kunt je foto maken met je mobiel en meteen uploaden. Zorg dat er geen mensen opstaan, of gegevens waarvan het auteursrecht bij iemand anders ligt.

Stuur hier je foto in:

 

 

Door jouw foto te uploaden verklaar je dat jij de eigenaar bent van de foto en niemand anders hier rechten op heeft. Je geeft ons (EPWA/Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht) toestemming de foto te gebruiken voor meet- en onderzoeksdoeleinden. 

Waarom hebben we jouw foto nodig?
Het gaat er bij deze foto’s niet om of je paard pijn heeft, gezond of ziek is, we kijken puur naar de gezichtsuitdrukkingen. Kunnen we op een betrouwbare manier de diverse gezichtsuitdrukkingen van een paard herkennen, ongeacht het ras, kleur, grootte etc.? Daarvoor moet het systeem veel foto’s bekijken en interpreteren.
Bij het interpreteren gaat het erom dat het systeem bijvoorbeeld onderscheid kan maken tussen de stand van de oren, de mondhoeken en positie van de neusgaten, spiertonus etc etc. Deze kenmerken zullen worden “gescand” door de computer op jouw foto.  Er komt dus geen uitslag of er iets met je paard is. Sowieso worden alle foto’s anoniem naar het systeem gestuurd zodat er nooit een koppeling gemaakt kan worden tussen het paard, inzender en de meetgegevens.
We kunnen dus ook geen terugkoppeling geven op jouw specifieke foto.

Wel laten we iedereen die een (of meerdere!) foto’s instuurt en naam/email achterlaat, weten hoe het onderzoek verder verloopt. Zo helpen we elkaar en houden we elkaar natuurlijk ook op de hoogte.

Alvast heel erg bedankt dat je ons wilt helpen!

 

Dr. Thijs van Loon